....sa statssekretær Paul Chaffey i digitaliseringsdepartementet på en konferanse nylig.
En rekke undersøkelser de senere årene slår fast at digital kompetanse er mangelvare i norsk næringsliv og forvaltning. Det er også mangel på kompetanse om selve teknologien og hva den kan bidra til.
En fersk undersøkelse i regi av Visma sier at 47% av norske virksomheter mener at de har den digitale kompetansen som kreves for å drive forbedringsarbeid med digital teknologi.
Dette er kanskje en forklaring på hvorfor bedriftsledere er tilbakeholdne med å hente inn ekstern hjelp når de skal gjennomføre slike forbedringstiltak.
Digital teknologi blir i økende grad en driver i verdiskapningen. En bedriftsledelse som forstår denne teknologien har et godt utgangspunkt for å se de forretningsmessige mulighetene den kan representere, og vurdere slike initiativ ut fra forretningsmessig nytte og strategiske ambisjoner.
Digitalt forbedringsarbeid krever normalt spesialisert kompetanse på flere områder og omfatter en rekke oppgaver ut over det å å anskaffe og rulle ut programvare.
Digitale funksjoner introduserer imidlertid et sett med nye utfordringer for alle parter som er involvert. Innføring av nye digitale løsninger medfører, så godt som uten unntak, endringer i det digitale miljøet bedriften allerede har.
Løsninger skal kobles sammen, driftsplattformen må tilpasses slik at man så langt mulig unngår driftsstans når man er i produksjon. Drift og forvaltning må organiseres så brukerne får hjelp når det trenger det, og feilsituasjoner holdes på et minimum.
Hver av disse områdene krever spesialisert kompetanse. Etablering og drift av digital infrastruktur, skytjenester, IT-sikkerhet, dataanalyse, automasjon, og ikke minst en helhetlig forståelse av det digitale byggverket.
En avgjørende forutsetning for nytte er at brukerne forstår den teknologien de skal bruke, har de ferdigheter som skal til, og opplever som hensiktsmessig. Løsningene må med andre ord innarbeides i de arbeidsoperasjoner de skal støtte.
"Å vite hva man ikke vet.........er også en slags allvitenhet".
Ordtak med opprinnelse hos Piet Hein og Herman Wildenvey - antyder at Paul Chaffey's oppfordring er riktig. Det er smart å erkjenne egne begrensninger og la andre ta seg av det man selv ikke er god på.
Det i god norsk tradisjon å fikse ting selv, og det er vel og bra. Et mislykket prosjekt gjennomført med egne ressurser, kan imidlertid vise seg å bli dyrere enn kostnaden ved å hente kompetanse utenfra.
- Hjem
- Digitalisering
- Vår tilnærming
- Tjenester
- Kunder
- Om oss
- Jobb hos oss
- Blogg